Eetika ja IT (Nädal 15)

 Eetika ja IT

Selle üle, kas mõni uus tehnoloogia või teenus on eetiline või ebaeetiline, võib päevade viisi vaielda. Kõik alates andmete kogumisest, personaliseeritud reklaamidest ja ka natuke tehnoloogia tumedamast maailmast erinevate häkkimiste ja viirustega, võib paista väga ebaeetiline.
Mina, aga ei usu, et tehnoloogia ise oleks ebaeetiline. Mis teeb tehnoloogia eetiliseks või ebaeetiliseks, on see, kuidas seda kasutatakse, kuna tehnoloogia ise on lihtsalt tööriist. Näiteks tänapäeval internetis on väga raske leida mõnda veebilehte või teenust, mis ei kasutaks küpsiseid. Küpsised võivad hoida erinevaid seadeid ja eelistusi kasutaja kohta. Samas on küpsised üks tööriist, millega saab inimesi jälitada ja profileerida ning see võib tunduda ebaeetiline.

Samuti on andmete kogumine üks valdkond, mis tekitab sageli eetilisi küsimusi. Paljud ettevõtted koguvad kasutajate kohta suuri andmemassiive, et neid analüüsida ja kasutada reklaamide personaliseerimiseks või teenuste arendamiseks. Kuigi see võib pakkuda kasutajatele paremat kogemust, võib see samal ajal ka rikkuda privaatsust ja luua võimaluse andmete väärkasutamiseks.

Tehnoloogia tumedam pool hõlmab mitmesuguseid ebaseaduslikke tegevusi, nagu häkkimine, viiruste loomine ja küberrünnakud. Need tegevused on selgelt ebaeetilised, kuna ründavad teiste inimeste privaatsust, põhjustavad kahju ja võivad viia suurte tagajärgedeni, sealhulgas finantskahjude, identiteedivarguste ja isegi inimeste elu ohtu seadmiseni.

Kuigi tehnoloogia ise ei ole ebaeetiline, peame mõistma, et selle kasutamine ja rakendamine võib olla. Tehnoloogia eetiline kasutamine nõuab vastutustundlikkust ja eetilisi põhimõtteid nii arendajatelt kui ka kasutajatelt. On oluline seada reegleid, seadusi ja eeskirju, mis reguleeriksid tehnoloogia kasutamist ning kaitseksid inimeste privaatsust ja turvalisust.

Lõppkokkuvõttes on tehnoloogia areng kiire ja sellel on potentsiaali nii eetiliseks kui ka ebaeetiliseks kasutamiseks. Oluline on jälgida ja teadvustada tehnoloogia mõju ühiskonnale ning seista selle eest, et seda kasutatakse vastutustundlikult ja eetiliselt.

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus Veebis (Nädal 12)

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

Pettused (Nädal 14)