Kasutatavus Veebis (Nädal 12)

 Halb kogemus - TTÜ ÕIS

Üliõpilased peavad igapäevaselt kasutama erinevaid õppetööga seotud platvorme. Üks platvorm, millega me kõik oleme väga tuttavad, on aga TTÜ ÕIS. Lühidalt kokku võttes võib öelda, et see ei ole just kõige kasutaja sõbralikum koht kuhu sattuda.
Kui oled sattunud ÕISi, siis esimene asi mille vastu võiksid huvi tunda, on sisselogime. Vajutad üleval paremas nurgas "Logi sisse" nupule. Selle peale tuleb sinna samase nurka kastike, kuhu saab sisestada enda kasutaja tunnuse ja paroole. Aga äkki soovid sisse logida hoopis kasutades Smart- või Mobiil-IDd? Selle asemel, et seal samas kastikeses küsida su isikukoodi või telefoni numbrit tekib hoopis ekraani keskele uus kastike, mis seda sinu käest küsib. 
Nüüd oled edukalt sisse loginud. Mõtled, et tahaksid vaadata oma tulemusi ja hindeid. Loogika ütleb, et teadetetahvlil, mis on kohe esilehel, oleks hea koht kus viimased tulemused kajastuvad. Seal seda kahjuks kirjas ei ole, küll aga on sul võimalus teada saada, et aine, millele sa ei ole ei registreeritud ega mis ei kuulu õppekavasse, loeng lükatakse edasi. Edasi otsustad, et vaatad ekraanil vasakule, kus asub linkide kogumik erinevate kategooriatega. Avad õppeinfo kategooria, mille peale tekib sulle uus kogumik linke. Mõtled, et kasutad keskmist hiirenuppu, et avada vajalikud lingid uues vaheaknas. Kahjuks ÕISile see ei sobi ja selle asemel, et avada uus vahekaart liigud hoopis praeguses aknas vajutatud lingile või laetakse sulle ette sama leht uues vahekaardis. Kui mõtlesid, et oled kaval ja avad uue vahekaardi hoopis parema hiirenupu menüüd kasutades siis avatakse lihtsalt tühi vahekaart.
Vahest juhtub ka seda, et arvuti ei ole käepärast ja peab kasutama oma telefoni, et lehele siseneda. Selles olukorras võivad esimese muljed olla isegi positiivsed. Kogu kasutajaliides on palju ühtsem, erinevad sisestus kastid ei hüppa ekraanil ringi ja varsti oledki sisse logitud. Siis aga pead pettuma, kuna avastad, et mobiilseadetel ei ole seda, mis sul oli vaja teha võimalik.

Hea kogemus - Plex

Tänapäeva elu üks lahutamatu osa on erinevad voogedastus plavormid nagu Disney+ ja Netflix. Aga kui sul on erinevate ketaste peale kogunenud kokku hunnik filme, sarju ja muusikad ning ei ole jaksu erinevate kaablitega kaklemiseks siis võib olla õige valik endale üles seada oma enda kodune meedia server.
Üks selline platvorm on Plex. Plex võimaldab sul üles seada oma enda koduse meediaserveri, kus sa saad hoida kõiki oma filme, sarju, muusikat ja fotosid. Seejärel saad sa neid vaadata erinevates seadmetes, näiteks arvutis, nutitelefonis või ka telekas. Kui oled natuke vapram võid ka pordid avada ja teha seda ükskõik kust kohast.
Plexi kasutajaliides on väga kasutajasõbralik ning intuitiivne sarnanedes muudele platvormidele, millega sa arvatavasti juba tuttav oled. Kasutajaliidese on ka ühtne olenemata sellest, mis seadet sa kasutad Plexi vaatamiseks. Oma sisule juurde pääseda on lihtne ja nii kaua, kui sa ei kasuta just väga ulme nimedega faile või kausta struktuuri suudab Plex iseseisvalt selle ka ära kategoriseerida.
Kokkuvõtteks võib öelda, et Plex on väga võimas platvorm, mis pakub palju erinevaid võimalusi koduse meediasisu haldamiseks ja voogesitamiseks. 

Comments

Popular posts from this blog

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

Pettused (Nädal 14)