IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

 Steve  Balmer - Juht

Bill Gatesi järel on Steve Ballmer kõige tuntum Microsofti tegelane. Erinevalt Gatesist ei ole Ballmer pärit IT-alalt, vaid hoopis ärimaailmast. See on mõnevõrra sarnane Jobs'i ja Wozniaki suhetele Apple'is, kus Jobs oli ettevõtte nägu, müügimees ja visionäär, samas kui Wozniak aitas Jobs'i visiooni ellu viia. Erinevalt Jobsist ei olnud Ballmer siiski kunagi tuntud oma uuenduslikkuse poolest; tema peamine liikumapanev jõud oli raha teenimine.
Kui Ballmerist sai 2000[1]. aastal Microsofti tegevjuht, sai kõige tähtsamaks asjaks uute projektide juures nende äriline põhjendus. Suur rõhk jäi ka nendele toodetele, mis olid juba ennast ära tõestanud, millele kindlaks jäämisega tuli kaasa mõningaid suuremaid möödalaskmisi. Kõige kuulsam neist on arvatavasti tema usk sellesse, et nutitelefonid ei saavuta erilist edu[2].
Samas äritarkvara maailmas suutis Microsoft oma edu teistest eespool hoida. Ballmer võttis Microsofti juhtimise üle ajal, kui ettevõte oli juba valdkonnas suurim, kuid pidi silmitsi seisma konkurentidega  nagu Google ja Apple. Tema juhtimise all keskendus Microsoft endiselt põhitoodetele nagu Windows ja Office. Ballmeri ajal keskendus Microsoft endiselt tarkvarale ja operatsioonisüsteemidele, nagu Windows, mis olid juba ettevõtte peamised tulutoojad. Samuti investeeris Microsoft suuri summasid oma äriklientide teenindamisesse, luues näiteks pilveteenuste platvormi Azure.
Ballmer nägi Microsofti põhituruna ärimaailma ja tema juhtimise all kindlustas ta veelgi enam Microsofti dominantse positsiooni selles vallas.

Elon Musk - Ülemus

Kõikidest tänapäeva ettevõtte juhtidest on Elon Musk arvatavasti mees kellest on kõige rohkem eri arvamusi. Paljude jaoks on ta suur visionäär, kes viib inimkonna Marsile ja lahendab kõik probleemid, mis inimkonda vaevavad. Teistele on ta aga hoopis suur soolapuhuja, kes ullikesi lollitab[3]. 
Viimase paarikümne aasta jooksul on Musk juhtinud paljusid eri tehnoloogia ettevõtteid. Tänu sellele on avalikkusele tekkinud suhteliselt hea ülevaade tema juhtimisstiilist. Tihti tuleb teemaks Muski nõudlikus oma alluvatele ja kuidas ta nõuab tugevat pühendumust tema visioonile. Tihti juhtub hoopis see, et tema nõudmised ja pidev sekkumine mõjub ettevõtte tööle negatiivselt[4].
Kuigi Muski võimutsemisest on jutud käinud juba aastaid, siis enamus inimestele jäi see suuresti nähtamatuks, kuni Musk ostis Twitteri eelmise aasta oktoobris. Arendajatelt kuvatõmmiste nõudmine nende viimastest commitidest[5], serverite välja lülitamine ja suured vallandamiste lained on kõik mõjunud negatiivselt nii Twitterile kui ka Muski mainele.

Allikad

[1]http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/602708.stm
[2]https://www.businessinsider.com/heres-what-steve-ballmer-thought-about-the-iphone-five-years-ago-2012-6#ixzz2gnjXZ4wo
[3]https://youtu.be/ACXaFyB_-8s
[4]https://www.cnbc.com/2018/10/19/tesla-ceo-elon-musk-extreme-micro-manager.html
[5]https://slate.com/technology/2022/11/elon-musk-twitter-code-fixation.html

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus Veebis (Nädal 12)

Pettused (Nädal 14)