Netikett tänapäeval (Nädal 5)

 Austa teiste inimeste privaatsust - Tähtsam kui eales varem.

Kui sa oled interneti kasutaja võib arvata, et sinu kohta on netiavarustest võimalik päris palju informatsiooni leida. Enamus sellest oled sa ise kuhugi Facebooki või Twitterisse üles riputanud. Kui sul on natukenegi mõistust, siis sa jälgid, mida sa enda kohta postitad.
Aga kuidas käituda teiste inimeste andmetega? Kas on OK panna üles pilte, mis oled oma sõbra juures teinud või teha "check in" siis, kui te kuskil kohvikus kokku saate? Kui keegi küsib su sõbra numbrit läbi messengeri, võid sa selle edasi anda? Enamasti ei juhtugi midagi halba, kui sa oma sõbra või tuttava kohta midagi üles riputad. Mis teeb olukorra natuke keerulisemaks on, mis nende andmetega hiljem juhtub ja kuidas neid hiljem on võimalik kasutada.
Tänu sellele, et inimesed elavad oma elu järjest rohkem läbi interneti, on ka igasugused vaidlused ja lahkarvamuste lahendamised liikunud ka järjest rohkem netti. Üks väga kole asi, mis sellega kaasa on tulnud on doxing ehk siis inimese privaatandmete kokku kogumine ja siis kuhugi netti üles riputamine.
Seda, et teiste inimeste andmete taga nuuskimine või siis ka levitamine on halb, ei ole raske mõista, ükskõik kui õilas sa arvad, et su eesmärk on. Kahjuks kõik inimesed sellesse ei usu, nii et vastutustundliku netikodanikuna peame alati hoolega jälgima, mida me teiste kohta üles paneme.

Ära kuritarvita oma võimu - Mitte nii tähtis.

Viimase kolmekümne aastaga on internet olnud pidevas arengus. On tekkinud tuhandeid uusi kogukondi ja paljudel suurtematel lehtedel on miljoneid igapäevaseid kasutajaid. Selle tõttu on kõik ka palju ametlikumaks läinud. Oma võimu on palju raskem kuritarvitada, kui sa ei ole ainuke administraator, vaid oled ainult üks osake tervikust. Isegi väiksemates kommuunides on võimu kuritarvitamine keerulisemaks läinud, sest tänapäeval enamus selliseid kommuune on üles seotud mõnele platvormile, kus on selleks väiksemad võimalused. Samas on toimunud suur võimu demokratiseerimine, mis tähendab seda, et kui keegi oma võimu kuritarvitab, on alati võimalik oma asja ajada või mõni uus koht leida. 


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT(Nädal 13)

Arendus- ja ärimudelid (Nädal 11)

Kasutatavus Veebis (Nädal 12)