Interneti Kujunemislugu (Nädal 2)

 Nähtus, mis on varasemast tuttav - UDP

Moodne inimene saab enamuse oma meediat ja meelelahutust läbi interneti. Tänapäeval on üks tähtsamaid tehnoloogiaid selleks UDP. Kuigi tehnoloogia ise on pärit aastast 1980[1], niisama neti surfamisel see oluliseks ei saanud enne kahentuhandetate algust, kui hakkasid populaarsust koguma erinevad teenused, kus oli vaja reaalajas ühendust. Näiteks Skype, kus erinevalt tekstist ei pruugi tähele panna, kui mõni Packet jooksu paneb.
Päris elus kahjuks asjad nii lihtsad ei ole, et kui vaadata voogedastust siis kasutatakse UDPd ja kui on midagi staatilisemat siis läheb üle TCP, vaid isegi samas keskonnas võib olla kasutusel mitmeid erinevaid protokolle ja tavaliselt erinevad protokollid on kasutusel samaaegselt, et luua täielik lahendus. 

Kadunud lahendus - Minitel

Minitel on kuidagi eriti prantsaslik leiutis, kus tuldi välja millegi tõeliselt revolutsioonilisega ja siis kasutati seda, kuni see tundus kogu ülejäänud maailmale iidne. Minitel tuli kasutusele juba 1982. aastal [2] ning tõi pranstlastele koju ja tööle terminalid, mis pakkusid paljusid teenuseid, mis oleks meile väga tuttavad hilisemast internetist, nagu näiteks kirjavahetus, ostlemine, erinevad kataloogid, kust sai informatsiooni otsida, ja ka muidugi erinevad täiskasvanutele suunatud jututoad. Tehnoloogiliselt käis kõik üle telefoni võrgu. Miniteli lehed ei erinenud väga BBSist ja terminalid ise ei hoiustanud mingit tarkvara. Kuigi tehnoloogia oli oma tuleku ajal väga uuenduslik ja Pranstusmaal võtsid miljonid selle kasutusele, ei olnud järgmistel aastakümnetel mingisugust tehnoloogilist edasiarengut. 
Kuigi Minitel ei saavutanud edu väljaspool Prantsusmaad, oli ta ikkagi maailma kõige edukam proto-internet tänu sellele, et see oli kõigile avatud.

Allikad

[1]https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc768
[2]https://www.independent.co.uk/tech/how-france-fell-out-of-love-with-minitel-7831816.html

Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT(Nädal 13)

Arendus- ja ärimudelid (Nädal 11)

Kasutatavus Veebis (Nädal 12)